WAAROM 4K OF JUIST FULL HD?

Wat is het verschil?

Om te weten waar uw voorkeur ligt, is het handig om wat basiskennis te begrijpen, namelijk over resolutie. Resolutie is simpelweg de benaming om het aantal pixels op een scherm aan te duiden. Hoe meer pixels, des te scherper het plaatje.

 

Full HD is de benaming voor een resolutie van 1920x1080, oftewel, 1920 pixels in de breedte en 1080 in de hoogte. Voor 4k geldt het dubbele (3840x2160). 4K is dus twee keer zo scherp als Full HD. Maar wanneer merk je dit verschil?

Wanneer merk je verschil

Voor het tijdperk dat Full HD en HD insloegen, was de beeldresolutie op televisies, pc's en andere media apparaten vele malen slechter. Langzaam aan kwam HD en later Full HD steeds meer aan bod. Waarom? Dit omdat het de beeldkwaliteit simpelweg omhoog bracht. Vandaag de dag gebeurt dit met 4K, maar voornamelijk omdat dit zichtbaar is op de schermen, zoals televisies en monitors, die groter worden. Op kleinere schermen zoals smartphoneschermen zie je nauwelijks verschil tussen 4k en Full HD. Dit komt door dat het aantal pixels zo veel is, dat dit verschil vrijwel niet merkbaar is.

Wat is wijsheid?

Om 4k in videoproducties te verkrijgen, filmen en bewerken vergt wat meer rekenkracht, kosten en werk ten opzichte van Full HD en is dus duurder. Met deze informatie is het aan u om te kijken wat u het beste kunt kiezen. Is uw film bedoelt voor social media die voornamelijk op mobiele telefoons wordt afgespeeld? Of verwacht u juist dat uw doelgroep op een groot scherm of televisie gaat bekijken?